Strålskyddsutbildning

4 posts / 0 new
Senaste inlägg
Andreas Engström
Bild för Andreas Engström
Offline
Last seen: 1 år 2 månader sedan
Joined: 2017-10-19 11:05
Strålskyddsutbildning

Det var med stor glädje som jag läste i sjukhusfysiker-tidningen att ett diskussionsforum hade tagits fram, något som jag har saknat. Det är därför extra roligt att få inleda röntgentråden med ett diskussionsämne om strålskyddsutbildning.

Här kan vi diskutera upplägg och innehåll i strålskyddsutbildningar inom röntgen. Ett område där vi kan ha stor nytta av dela material med varandra, och slippa uppfinna hjulet på nytt hela tiden.

Andreas Engström
Bild för Andreas Engström
Offline
Last seen: 1 år 2 månader sedan
Joined: 2017-10-19 11:05

Jag har gjort en liten film för att visa praktiska moment om strålsäkerhet på röntgen. Detta för att om möjligt undvika resurskrävande demonstrationer av små personalgrupper. Filmen är ett så att säga noll-budget-projekt och det finns stor potential för vidareutveckling. Speciellt i samarbete med sjukhusens kommunikationsenheter. En fördel med denna film är att Skaraborgs sjukhus aldrig nämns i filmen och den går såldes utmärkt att visa upp även på andra sjukhus. Min film finns upplagd på youtube och ni hittar den här:
https://www.youtube.com/watch?v=HdwbkpR044A

Jag vet att det finns flera sjukhus som har tagit fram liknande och proffsigare filmer. Finns det någon som har en film som förklarar vad remittenter bör tänka på i samband med berättigande-bedömningar? Det vore jätteroligt om ni ville dela med er av er filmer, så att vi kan dra nytta av varandras arbete och att alla inte behöver bli filmstjärnor :)

Andreas Engström
Leg. sjukhusfysiker
andreas.engstrom@vgregion.se
0500-431303

Mattias Nickel
Bild för Mattias Nickel
Offline
Last seen: 3 veckor 6 dagar sedan
Joined: 2013-01-30 16:18

Hej Andreas! Kul att du tog initiativ till att starta upp en diskussion. Nu jobbar jag själv inte med röntgen, men ska sprida vidare till mina kollegor här i Kalmar!

Mattias Nickel
Chefsfysiker, Länssjukhuset i Kalmar

Ulrika Svanholm
Bild för Ulrika Svanholm
Offline
Last seen: 1 år 3 månader sedan
Joined: 2015-03-25 14:53

Hej Andreas!

Jättebra film! Vi har själva inget att dela med oss av från Kalmar, men vi har funderat på att det vore bra. Vet att jag har sett en film från Örebro tidigare, och den hade ett liknande upplägg. Kul att forumen är igång(?).

//Ulrika Svanholm

ulrika.svanholm@ltkalmar.se
0480-448911