SWE-RAYS - ett nystartat nätverk för unga forskare

Kategori: 
SWE-RAYS workshop 2012

SWE-RAYS är ett nystartat nätverk för unga forskare inom de strålningsrelaterade vetenskaperna, där föreningen i första hand fokuserar på forskare tidigt i karriären, dvs främst doktorander och post-docs. ”Strålningsforskning” är för oss ett brett begrepp som inkluderar allt från medicinska tillämpningar till strålskydd, för såväl joniserande strålning som ickejoniserande strålning och MR.

Målet med föreningen är att främja samarbete mellan olika forskargrupper i Sverige, och att främja karriärutveckling för forskare i början av sin karriär (främst doktorander och post-docs). Vi välkomnar också etablerade personer från forskning, företag och myndigheter, då deras erfarenheter är av stort värde för oss. Även studenter på grundutbildning med lämplig inriktning kan bli medlemmar i nätverket. Initiativet till att bilda SWE-RAYS kom ursprungligen från Centrum för Strålskyddsforskning (CRPR) vid Stockholms universitet. 

SWE-RAYS första workshop anordnades i Stockholm 30-31 augusti i år. Workshopen samlade totalt 46 deltagare, varav 29 var doktorander eller post-docs. Deltagarna kom från olika bakgrunder, allt från medicinsk strålningsfysik till strålskydd, radioekologi, radiofysik, radiobiologi och kärnkemi fanns representerat. Under dessa två dagar genomfördes 9 muntliga och 12 poster-presentationer av deltagarna, två föreläsningar från inbjudna talare (Jack Valentin och Ulrik Kautsky), en paneldiskussion om arbetsmarknaden inom svensk strålningsforskning (Andrzej Wojcik, Kecke Elmroth, Jörgen Olofsson, Lars Gedda och Synnöve Sundell-Bergman), samt en slutdiskussion om föreningens bildande och framtid.

De närmaste planerna för SWE-RAYS är att officiellt bilda föreningen, utveckla hemsidan och planera för nästa workshop i Uppsala i augusti 2013. Information om föreningen

Kontakta SWE-RAYS

Ordförande: Therese Geber-Bergstrand 
Sekreterare: Emil Schüler